Jak uvařit špagety a domácí těstoviny

3

Ačkoli se může vaření těstovin zdát banální, není tomu vždy tak. Správně uvařit špagety tak, aby byly jemné na skus, zkrátka al dente, je zejména pro začínající kuchaře malé umění. Jak uvařit špagety? A jak vyrobit domácí těstoviny?

Nejoblíbenější způsob přípravy špaget je jednoduchý. Vložte těstoviny do velkého množství vroucí vody, promíchejte je, přiveďte k varu, vypněte oheň, přiklopte pokličkou a nechte je 10-12 minut vařit. Tento způsob funguje naprosto skvěle.

Zároveň je to odpověď na otázku, jak dlouho vařit špagety, aby měly co nejlepší chuť. Těstoviny nesmějí být příliš tvrdé, ani příliš rozvařené. Během vaření je třeba těstoviny občas promíchat, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Vznikne z nich posléze například výborný těstovinový salát s kuřecím masem

Jak zabránit lepení špaget

Nepřidávat olej. V první řadě je třeba vědět, že přidání oleje do vody nemá žádný účinek, protože olej plave na hladině. Druhá věc je, že přidání oleje do uvařených špaget způsobí, že na nich nepřilne žádná omáčka. 

Na těstovinový salát s kuřecím masem se hodí vynikající dresinky, které podpoří chuť dobře uvařených těstovin. 

Jakmile se těstoviny začnou vařit, uvolňují škrob. Pokud je vložíte do vroucí vody, udělají to hned, takže bude povrch těstovin lepkavý. Jak se špagety postupně vaří, škrob se rozpouští ve vodě a těstoviny se přestávají lepit. 

Těstoviny je také možné vařit v menším množství vody, než obvykle. Po uvaření zůstane na pánvi malé množství velmi škrobnaté vody – ta zahustí jakoukoli omáčku na těstoviny. Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete špagety vařit na pánvi a na začátku vaření použijete studenou vodu.

Jaký druh těstovin použít?

Ne všechny těstoviny jsou stejné – některé jsou mnohem kvalitnější než jiné. Pro nejlepší výsledek si vyberte kvalitní těstoviny vyrobené ze 100% tvrdé pšenice. Kvalitnější těstoviny mají vyšší obsah bílkovin. Jejich vaření trvá sice o pár minut déle, avšak i po mírném převaření budou mít stále dobrou strukturu. Snadněji se také vaří „al dente“.

Jak uvařit špagety al dente

Vaření špaget al dente (což znamená „na zub“ nebo „na skus“) znamená, že budou uvařené, avšak stále pevné a velmi mírně žvýkavé. Na většině balení špaget je uvedena optimální doba vaření, která těstoviny důkladně uvaří. Aby byly těstoviny al dente, je třeba je vařit o minutu nebo dvě méně

Domácí těstoviny – recept

K přípravě lahodných čerstvých těstovin potřebujete pouze 4 ingredience a je dost pravděpodobné, že všechny už máte po ruce:

  • Univerzální mouka 
  • Vejce
  • Olivový olej
  • Sůl

Jak připravit domácí těstoviny? Nejprve si na čisté pracovní ploše udělejte kopeček z mouky. Do středu přidejte ingredience a jemně rozbijte vejce. Poté rukama jemně vmíchejte mouku a hněťte

Výroba domácích těstovin je méně pracná než by se mohlo zdát. Výsledek ovšem potěší všechny přítomné strávníky. 

Zpočátku by mělo být těsto dost suché, ovšem vydržte! Možná se vám nebude zdát, že by se mělo spojit, ale po zhruba 5 minutách hnětení by mělo být soudržné a hladké.

Pokud se vám těsto stále zdá příliš suché, pokropte si prsty vodou a pokračujte v hnětení, abyste ji do těsta zapracovali. Pokud se těsto příliš lepí, nasypte na pracovní plochu více mouky.

Když se těsto spojí, vytvarujte z něj kouli a zabalte ji do fólie. Těsto nechte 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Po odležení těsto nakrájejte na 4 díly a pomocí válečku jemně rozválejte na požadovanou tloušťku. 

Nakonec těsto nakrájejte na nudličky – buď ručně nebo na stroji na krájení těstovin – a uvařte. Domácí nudle vařte 1 minutu v hrnci s vroucí osolenou vodou a pochutnejte si. 

3 KOMENTÁŘE

Exit mobile version